Prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil

amb la Fundació Vicki Bernadet

El passat dimarts 21 de novembre va tenir lloc la xerrada Prevenció i abordatge de l’abús sexual infantil, a càrrec de la Fundació Vicki Bernadet, promoguda per la Comissió de Gènere de l’escola, emmarcada en el Dia Mundial per la Prevenció de l’Abús Infantil (19N).

La xerrada dirigida a famílies d’Infantil i Primària ens va oferir eines per la prevenció i la detecció de l’abús sexual infantil, que pateixen 1 de cada 5 nens i nenes. Un 20% de persones han patit, pateixen o patiran abusos sexuals durant la seva infància, i en el 85% dels casos aquests abusos són produïts per l’entorn de confiança i familiars de la criatura.

Una de les principals problemàtiques rau en el fet que, tot i conèixer aquestes dades, no pensem que ens pugui passar a nosaltres o a la nostra família. I passa, com indiquen els estudis. El problema social és no voler-ho veure.

El 90% de les víctimes d’abús sexual infantil no demanen ajuda fins a l’edat adulta. Cal visibilitzar la càrrega emocional que pateixen les víctimes al llarg de la vida. És necessari empoderar les criatures des de la prevenció i l’educació. Apropar-nos a les seves emocions per teixir xarxes de comunicació i confiança que ens permetin connectar amb les seves necessitats i detectar possibles situacions de risc.