Vocalies

Vocalies

AFA

Vocalia d'alimentació

Contacte vocalia: vocalia.alimentacio@costaillobera.cat

Contacte necessitats especials dels menús diaris: espai.migdia@costaillobera.cat

La tasca de la Vocalia d’Alimentació és vetllar perquè els menús de l’escola siguin el màxim saludables i variats possibles d’acord amb les directrius que marca la Generalitat de Catalunya, així com conèixer els processos que incideixen en la qualitat del menjador a fi de treballar millores en tots els agents i factors implicats.

Treballem sobre uns objectius consensuats amb l’escola, que podeu veure explicats en els documents de Pla Estratègic que podeu consultar a la web. Allà s’hi tracen les línies bàsiques sobre les que treballem: menús, comunicació, el projecte pedagògic, respecte pel medi ambient,etc.

Productes ecològics, de proximitat i estacionals:
Volem que els nostres fills i filles tinguin una alimentació rica i saludable, per això elaborem els menús a partir d’aquests tres eixos.

Ecològics:
-Per salut (com menys additius químics i pesticides tinguin els aliments, millor).
-Perquè protegeixen el medi ambient
-Pel seu sabor i qualitat

Locals:
Perquè creiem que cal potenciar la sostenibilitat del producte i afavorir els productors de la nostra terra. Això potencia la vida rural, una societat més justa i la creació de llocs de treball.

Estacionals:
-Perquè potencien una agricultura menys manipulada i més natural
-Perquè són més sostenibles amb l’entorn
-Perquè permeten trobar productes de proximitat

Preguntes freqüents

Aquí podreu trobar resposta a algunes de les preguntes relacionades amb la nostra activitat, l’alimentació a l’escola

1) Quins criteris es fan servir per elaborar els menús?

Per elaborar uns menús equilibrats i cuinats de manera saludable ho fem en base a:

– la guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolarde l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya 

– la temporalitat dels aliments

– costums culinàries lligades a la tradició de la cuina de l’escola

– la tradició de les festes catalanes i receptes del nostre país

2) D’on vénen els productes que consumeixen els nens i nenes?

 Preferentment, són productes de proximitat. A més a més, les fruites són ecològiques i moltes de les verdures de temporada també. L’hamburguesa, les mandonguilles i el pollastre és de carn 100% ecològica un cop al mes.

3) En què consisteix exactament l’alimentació que defensa el Costa Llobera?

Una alimentació en què les fruites i verdures adquireixen un paper protagonista, en què les proteïnes vegetals procedents d’aliments com els llegums es complementen amb proteïnes d’origen animal com el peix, la carn i l’ou, i en què els productes processats quedin pràcticament exclosos.

Treballem amb pageses i pagesos ecològics de casa nostra, així assegurem la qualitat i frescor del producte i a més facilitem una relació més propera entre allò que mengen els alumnes i les persones que produeixen aquests aliments. 

Però la procedència dels ingredients no és la nostra única prioritat, entenem els menjadors escolars com a ens de transformació social. La idea és que també s’aprofita aquest espai per ampliar el gust per nous aliments i preparacions i, és clar, per fer que arribin a l’àmbit familiar i transformen la realitat social. Per això, cal apostar per coccions i propostes que adaptin de manera gradual el paladar dels més petits, però que conservin els nutrients dels aliments.

4) Què he de fer si el meu fill o filla té al·lèrgia a algun aliment?

Notificar-ho al seu tutor que activarà tot el protocol per tal que a la cuina li facin un menú especial segons les seves necessitats, i estiguin al corrent tots els responsables de menjador. 

5) Quines activitats fa la vocalia al llarg del curs?

Elaborem els menús mensuals, fem seguiment de les incidències i necessitats que es generen a la cuina i al menjador i elaborem el pla estratègic per treballar els objectius de la vocalia a 5 anys vista.

També som presents a la Festa de Benvinguda i a la Festa de l’Arbre, en les que sortegem una panera amb els productes ecològics que es mengen a l’escola.

6) Com s’adapten els menús en cada etapa evolutiva del nen (fase d’adaptació de P3, grups barrejats, primària i secundària)?

Durant la fase d’adaptació de P3 els menús pels infants són especialment adaptats perquè l’hora del menjar sigui el més fàcil possible. Per això excloem els plats i aliments que els costen més. 

Als grups barrejats ja fem menús iguals per als alumnes de P3, P4 i P5. En aquesta fase, els menús també estan adaptats i no contenen alguns aliments que considerem que no serien tan ben acceptats com en cursos posteriors. 

A primària i secundària ja introduïm tots els aliments, salses i plats.

7) Fins quan se’ls dóna berenar?

Fins a segon de primària perquè es considera que a partir d’aquest moment cal potenciar l’autonomia dels nens i nenes i responsabilitzar-los d’agafar el berenar o fer-se’l a casa.

Sucre, et deixo

Des de la Vocalia de l’alimentació de l’IE Costa i Llobera ens unim a la campanya del Ministeri de Consum “#Azúcar, Tedejo” i l’estratègia NAOS (Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad) que té com a objectiu conscienciar i sensibilitzar al consumidor sobre la importància de reduir el consum de sucre dintre de una alimentació sana i equilibrada.  

Com sabeu, el consum excessiu de sucre té conseqüències per la salut com l’obesitat (amb un creixement molt preocupant de l’obesitat infantil), així com la diabetis i les malalties cardiovasculars.  

La campanya “Sucre et deixo” te per objectiu conscienciar sobre la importància de seguir uns hàbits alimentaris saludables i evitar el consum de sucres afegits. 

Aprofitem l’avinentesa de que degut a la situació de pandèmia actual, no es possible fer servir la sucrera al menjador i s’ha deixat de servir sucre per als iogurts (donant l’opció de fruita) per iniciar aquesta campanya de conscienciació que també s’està treballant a l’aula i us informem perquè en

pugueu parlar també a casa amb els vostres fills i filles.

Enllaços interessants:

El Ministeri de Consum i la farmacèutica i nutricionista Boticaria Garcia han elaborat una guia juntament amb la xef María José San Román, galardonada amb una estrella Michelín, i la periodista Arantxa Castaño. Es va presentar el passat 10 de novembre i es titula “Comida rápida, barata y saludable”. Des de la Vocalia d’Alimentació creiem que ens pot ajudar com a inspiració per a nous plats, plats vegetarians o tastets.

Aquí podreu descarregar-vos les receptes.

Vocalia d'arts

Dossier vocalia Arts Musica 2020-2021:

Dossier-activitats_Vocalia-Arts_21-22_v3-06-21

Des de la Vocalia d’Arts impulsem projectes amb l’objectiu que les arts estiguin presents a l’escola en les diferents etapes de creixement, alhora que promovem activitats cultural durant el temps d’oci familiar. Actualment hi ha dos projectes en actiu:

1)     Tardes de música: una activitat amb més de 10 anys de trajectòria que reuneix alumnes de les escoles Costa i Llobera, Tàber i Dolors Monserdà-Santapau on s’ofereixen classes de música des de P3 fins a ESO, amb una proposta pedagògica ideada per garantir una formació musical completa i de qualitat de la mà de músics professionals.

2)     Agenda trimestral d’Imperdibles amb recomanacions culturals. Cada trimestre publiquem digitalment activitats culturals per a realitzar al barri de Sarrià, a la ciutat o als voltants de Barcelona amb una selecció de propostes multidisciplinars. Llibres, cinema, teatre, concerts, exposicions, circ, dansa… troba el teu imperdible! I fem destacat especial en aquelles activitats on hi ha presents persones de la comunitat de l’escola on descobrireu que som culturalment inquiets! 

Si et ve de gust formar part d’aquesta vocalia, aportant noves propostes o et vols incorporar als projectes ja existents, només cal que ens escriguis a vocalia.arts@costaillobera.cat

 

🧷 Consulta els imperdibles d’octubre i novembre

Imperdibles oct nov 2021

Vocalia de camí escolar

Documentació:

> decàleg del camí escolar

2_decaleg
>
informe

Vocalia d'esports

Contacte:  vocalia.esports@costaillobera.cat

 • Dossier activitats esportives – curs 20-21
Dossier-activitats-esportives_curs-21-22_v03-06-21

Vocalia d'economia

El nostre Institut Escola acull més de 850 nenes i nens des dels 3 anys fins als 18. A més de comptar amb menjador propi, ofereix un gran ventall d’extraescolars adaptades a les diferents edats, la feina que hi ha darrere de la gestió diària de tot plegat l’entoma, en una bona part, el personal administratiu i comptable que l’AFA té contractat. Però, sense l’ajut generós de les Vocalies no ens en sortiríem. Una d’elles, és la Vocalia d’economia.

La Vocalia d’economia la formen aquelles mares i pares que pels seus coneixements es veuen capacitats d’assessorar a la Junta de l’AFA i establir criteris de caire econòmic i, a vegades, legal per prendre les decisions més beneficioses per a les famílies i per al conjunt de l’Escola.

La Vocalia d’economia es pot reunir periòdicament o per abordar temes puntuals. A aquestes reunions, a més dels altres membres, hi ha d’assistir el tresorer/a i el president/a de l’AFA. També es compta amb el suport d’un membre de l’equip directiu de l’escola, el secretari/a del centre.

Els membres acostumen a ser economistes o advocats, o altres professionals amb coneixements de gestió, entre els quals hi ha extresorers/es de l’AFA, que ajuden amb les seves experiències.

La Vocalia aborda decisions sobre les línies d’actuació de caràcter econòmic que ha d’endegar l’AFA, així com consultes concretes o temes en què la Junta pugui demanar el seu assessorament. També mira d’afrontar de la manera més constructiva els possibles casos, estudiats un a un, d’impagament de les quotes de l’AFA.

Com a suport a la figura del tresorer, la Vocalia vetlla pels recursos de l’AFA i intenta que siguin destinats correctament, seguint les indicacions de l’equip directiu, perquè els nostres fills i filles siguin atesos el millor possible, segons les necessitats.

La Vocalia té cura de defensar que les gestions econòmiques siguin correctes i també que no es perdi el principi de legalitat i equitat.

Vocalia d'entorn escola

Vocalia sorgida inicialment del grup impulsor de famílies del projecte Escola Nova 21. Pretén ser una eina més en el procés d’acostar la comunitat educativa (famílies-alumnes-docents) a l’entorn en què viu acompanyant l’escola en la voluntat de transformar l’entorn per a millorar-lo i en la voluntat d’educar d’una manera més vivencial.

Al curs 2019/2020 vam engegar la “Bossa de Recursos Pràctics. Connectant l’escola amb l’entorn.” a través d’un qüestionari que es va fer arribar a totes les famílies, amb l’objectiu de que els docents que ho considerin necessari hi trobin recolzament (ja sigui en forma de coneixements, habilitats, espais, materials, etc.) i puguin demanar, d’una manera àgil, la col·laboració puntual dels inscrits. 

A causa de la situació actual derivada de la COVID aquest curs 2020/2021 no hem fet difusió del projecte ja que hem pensat que no era el moment oportú si bé el projecte encara és vigent i pot ser d’utilitat. 

Per accedir i participar en el projecte podeu clicar a l’enllaç següent que us portarà fins al qüestionari  https://forms.gle/sPrwLb9L2ku97Z2Z8

El curs 2020/2021 hem assumit també la tasca de donar suport a l’AFA en la coordinació de delegats de curs. 

Actualment els components de la vocalia som Míriam Ros, David Sierra i Gisela Funalleras.

Per dubtes i/o suggeriments, o si voleu formar part de la vocalia, ens trobareu a: vocalia.escola-entorn@costaillobera.cat

Vocalia Escola-Entorn. Eduquem entre tots!

Vocalia fem salut

Contacte: vocalia.femsalut@costaillobera.cat

Des de la Vocalia Fem Salut fem xerrades, actes, conferències, etc. sobre temes relacionats amb la salut dels nostres infants i joves.

Xerrades:

No us perdeu les sessions de l’afectivitat i la sexualitat a la infància i l’adolescència.

Típtic de xerrades de l’AFA de Tàber

Presentació de l’informe FAROS i Sant Joan de Deu. Una mirada a la salut mental dels adolescents. 6 de maig a les 18.30h

Informacions d’interès:

Guia per una bona salut bucodental a la infància

La sexualitat i l’amor per a totes les edats des d’infantil fins a secundària. 

Vocalia gegants

Contacte: vocalia.gegants@costaillobera.cat

 • Dossier Vocalia Gegants – Act.Tabalers 2020 21:

Dossier Vocalia Gegants-Act. Tabalers 2020 21

La vocalia de Gegants busca amb diferents accions que el Costa i Llobera sigui una escola participativa en el barri i en la cultura popular.

Les activitats que es duen a terme des de la vocalia afavoreixen el sentit de comunitat, són una manera més de cohesionar les famílies, són activitats educatives i donen sentit de pertinença a un grup, així com són font de coneixement de les costums i de la nostra història…

Es pretén :

 • –  Fer accions per animar a les famílies a ser Geganters i Tabalers i a participar a les activitats que es plantegen.
 • –  Tenir cura del gegant Pep Costa, Pepa Llobera i dels capgrossos, restaurar el Drac Ramon Esquitxabalcons.
 • –  Fer sortides regulars en festes de l’escola, del barri,…
 • –  Aconseguir un grup de grallers que acompanyin el Gegants en les sortides.
 • –  Disposar d’un grup cada vegada més nombrós de Tabalots, un grup de famílies, on petits i grans assagin periòdicament i que representin l’escola en diferents sortides.

Durant l’any 2020 les sortides i activitats de Geganters i Tabalers no s’han pogut fer pel COVID-19. Esperem poder tornar a celebrar les festes amb totes les famílies ben aviat!

Vocalia d'internacional

Contacte: vocalia.internacional@costaillobera.cat

 • Dossier Vocalia Internacional 2020-21

Missió: Estimular i col·laborar amb la comunitat de l’Escola per aconseguir consolidar i potenciar el sentit internacional dels nois i noies en el seu entorn educatiu.

Visió: Desenvolupar els programes enfocats a millorar un bon nivell de llengua estrangera al final dels cicles escolars, millorant les relacions internacionals de l’escola i potenciant aquelles activitats dirigides a millorar el coneixement de les altres cultures tant pels estudiants com pel quadre docent així com donant suport a les famílies en aquests aspectes.

Vocalia d'estiu

Contacte: vocalia.estiu@costaillobera.cat     

Benvolgudes famílies,

La campanya d’estiu està en marxa i nosaltres estem treballant amb molta il·lusió per preparar el casal d’enguany: LA PINEDA MÀGICA 2021  per a infants de 3 a 9 anys. Adjunt trobareu el cartell informatiu.

Les dates en les que tindrà lloc el casal són, del 28 de juny al 23 de juliol, en un total de 4 torns. El període d’inscripcions està previst des del 26 d’abril fins al 7 de maig i les inscripcions es formalitzaran exclusivament online en aquest enllaç.

L’enllaç estarà actiu a partir de les 9h del matí del dia 26 d’abril i fins les 23.59h del 07 de maig.

Reviseu-lo amb deteniment, ja que hem introduït modificacions en el protocol d’inscripcions i terminis de pagament respecte de les edicions anteriors. 

IMPORTANT: Recordar-vos que la inscripció és vinculant i haurà d’anar acompanyada d’un primer pagament via transferència bancària tal i com s’explica en la Presentació. 

El no abonament del 1r Pagament comportarà la pèrdua de la plaça.

Recordeu que la vocalia d’estiu, així com la resta de vocalies de l’AFA, la gestionem famílies voluntàries amb la voluntat de poder oferir a tots els infants activitats de qualitat més enllà de l’horari i calendari escolar. En el nostre cas dediquem el nostre temps i esforç per organitzar un casal el més enriquidor possible, i per aconseguir-ho és important tenir tancades les inscripcions en les dates previstes, per tal de gestionar la contractació de monitors/es, tallers, activitats, sortides, etc. És per això que us demanem també el vostre compromís a l’hora de realitzar les inscripcions, d’adjuntar la documentació requerida de manera correcta i de fer els pagaments en els terminis indicats.

Per a més informació, consulteu el document explicatiu

Si teniu dubtes, us podeu adreçar a la vocalia mitjançant el correu electrònic: vocalia.estiu@costaillobera.cat

Amb el desig de que aquesta sigui una campanya d’estiu formidable!

Vocalia d’Estiu

IE Costa i Llobera

Vocalia de la Pineda i més

Contacte: vocalia.pinedaimes@costaillobera.cat

La nova vocalia vol cobrir les necessitats de conservació i millora de l’entorn de la Pineda, així com d’altres espais de l’escola.

L’escola té una Comissió de Jardineria (formada per mestres) que s’encarrega de preparar la Festa de l’Arbre.

També té el Projecte d’Escola Verda (integrada per mestres i alumnes) i està dins del Pla Agenda 21 (que dóna recursos a les escoles per treballar a favor de la sostenibilitat).

A més, compta amb personal que fa el manteniment de l’escola; i el servei municipal de Parc i Jardins de l’Ajuntament fa intervencions molt puntuals a la pineda.

La vocalia vol donar suport a totes les àrees ja existents a l’escola. Pretén seguir els suggeriments de l’escola i fer millores a proposta pròpia, sempre amb el vistiplau de l’equip directiu de l’escola i la Junta de l’AMPA…

 

Volem fer tres trobades l’any:

1) Preparar l’escola-pineda per a l’hivern

2) La Festa de l’Arbre

3) Tancament de l’escola per vacances d’estiu

 

Cal aprofitar la riquesa humana i les aptituds de les persones que formem part del col·lectiu del Costa per fer les diferents actuacions.

Volem comptar amb la col·laboració de pares i mares que, pels seus oficis o coneixements, puguin i vulguin ajudar.

Vocalia de socialització

Contacte: vocalia.socialitzacio@costaillobera.cat

L’ Institut Escola Costa i Llobera té implementat un projecte de Socialització que va néixer fa uns anys amb uns propòsits determinats:

-Reduir significativament la despesa familiar en concepte de llibres de text, material didàctic i elements específics usats en festes escolars tal com bastoners, picarols, xanques, etc

-Implementar una manera de fer en l’educació dels nens que impliqui valors com el de compartir, el respecte del bé comú i la cura dels elements que hem rebut i hem de traspassar a les properes generacions.

-Fomentar la cultura del reciclatge i la reutilització de recursos com a Escola Verda que som, amb un consum racional i sostenible.

I tot això amb la implicació i col·laboració tant de l’escola com de mestres i famílies que formem com a comunitat.

Vocalia de tardes de divendres

Comissió de gènere

Contacte: comissio.genere@costaillobera.cat

Des de la Comissió de Gènere volem promoure la coeducació per ajudar que l’alumnat es desenvolupi en plena llibertat i sense discriminacions per raons de sexe, gènere i sexualitat, fent especial incidència en:
 • •Educació en igualtat
  •Educació en perspectiva de gènere, des d’un enfocament interseccional
  •Foment de l’esperit crític entorn dels estereotips i rols de gènere
  •Promoure una línia específica de treball entorn de les masculinitats
  •Reflexió entorn la diversitat sexual-afectiva i de gènere
  •Prevenció de les violències masclistes i LGTB-fòbiques
  •Creació d’un entorn facilitador
Presentacio-Comissio-de-genere