Vocalies
AFA
Vocalia d'alimentació
Contacte vocalia: vocalia.alimentacio@costaillobera.cat
Contacte necessitats especials dels menús diaris: espai.migdia@costaillobera.cat
La tasca de la Vocalia d’Alimentació és vetllar perquè els menús de l’escola siguin el màxim saludables i variats possibles d’acord amb les directrius que marca la Generalitat de Catalunya, així com conèixer els processos que incideixen en la qualitat del menjador a fi de treballar millores en tots els agents i factors implicats.
Treballem sobre uns objectius consensuats amb l’escola, que podeu veure explicats en els documents de Pla Estratègic que podeu consultar a la web. Allà s’hi tracen les línies bàsiques sobre les que treballem: menús, comunicació, el projecte pedagògic, respecte pel medi ambient,etc.
Productes ecològics, de proximitat i estacionals:
Volem que els nostres fills i filles tinguin una alimentació rica i saludable, per això elaborem els menús a partir d’aquests tres eixos.
Ecològics:
-Per salut (com menys additius químics i pesticides tinguin els aliments, millor).
-Perquè protegeixen el medi ambient
-Pel seu sabor i qualitat
Locals:
Perquè creiem que cal potenciar la sostenibilitat del producte i afavorir els productors de la nostra terra. Això potencia la vida rural, una societat més justa i la creació de llocs de treball.
Estacionals:
-Perquè potencien una agricultura menys manipulada i més natural
-Perquè són més sostenibles amb l’entorn
-Perquè permeten trobar productes de proximitat
Preguntes freqüents
Aquí podreu trobar resposta a algunes de les preguntes relacionades amb la nostra activitat, l’alimentació a l’escola…
1) Quins criteris es fan servir per elaborar els menús?
Per elaborar uns menús equilibrats i cuinats de manera saludable ho fem en base a:
– la guia “L’alimentació saludable en l’etapa escolar” de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya
– la temporalitat dels aliments
– costums culinàries lligades a la tradició de la cuina de l’escola
– la tradició de les festes catalanes i receptes del nostre país
2) D’on vénen els productes que consumeixen els nens i nenes?
Preferentment, són productes de proximitat. A més a més, les fruites són ecològiques i moltes de les verdures de temporada també. L’hamburguesa, les mandonguilles i el pollastre és de carn 100% ecològica un cop al mes.
3) En què consisteix exactament l’alimentació que defensa el Costa Llobera?
Una alimentació en què les fruites i verdures adquireixen un paper protagonista, en què les proteïnes vegetals procedents d’aliments com els llegums es complementen amb proteïnes d’origen animal com el peix, la carn i l’ou, i en què els productes processats quedin pràcticament exclosos.
Treballem amb pageses i pagesos ecològics de casa nostra, així assegurem la qualitat i frescor del producte i a més facilitem una relació més propera entre allò que mengen els alumnes i les persones que produeixen aquests aliments.
Però la procedència dels ingredients no és la nostra única prioritat, entenem els menjadors escolars com a ens de transformació social. La idea és que també s’aprofita aquest espai per ampliar el gust per nous aliments i preparacions i, és clar, per fer que arribin a l’àmbit familiar i transformen la realitat social. Per això, cal apostar per coccions i propostes que adaptin de manera gradual el paladar dels més petits, però que conservin els nutrients dels aliments.
4) Què he de fer si el meu fill o filla té al·lèrgia a algun aliment?
Notificar-ho al seu tutor que activarà tot el protocol per tal que a la cuina li facin un menú especial segons les seves necessitats, i estiguin al corrent tots els responsables de menjador.
5) Quines activitats fa la vocalia al llarg del curs?
Elaborem els menús mensuals, fem seguiment de les incidències i necessitats que es generen a la cuina i al menjador i elaborem el pla estratègic per treballar els objectius de la vocalia a 5 anys vista.
També som presents a la Festa de Benvinguda i a la Festa de l’Arbre, en les que sortegem una panera amb els productes ecològics que es mengen a l’escola.
6) Com s’adapten els menús en cada etapa evolutiva del nen (fase d’adaptació de P3, grups barrejats, primària i secundària)?
Durant la fase d’adaptació de P3 els menús pels infants són especialment adaptats perquè l’hora del menjar sigui el més fàcil possible. Per això excloem els plats i aliments que els costen més.
Als grups barrejats ja fem menús iguals per als alumnes de P3, P4 i P5. En aquesta fase, els menús també estan adaptats i no contenen alguns aliments que considerem que no serien tan ben acceptats com en cursos posteriors.
A primària i secundària ja introduïm tots els aliments, salses i plats.
7) Fins quan se’ls dóna berenar?
Fins a segon de primària perquè es considera que a partir d’aquest moment cal potenciar l’autonomia dels nens i nenes i responsabilitzar-los d’agafar el berenar o fer-se’l a casa.
Sucre, et deixo
Des de la Vocalia de l’alimentació de l’IE Costa i Llobera ens unim a la campanya del Ministeri de Consum “#Azúcar, Tedejo” i l’estratègia NAOS (Nutrición, Actividad Física y Prevención de la Obesidad) que té com a objectiu conscienciar i sensibilitzar al consumidor sobre la importància de reduir el consum de sucre dintre de una alimentació sana i equilibrada.
Com sabeu, el consum excessiu de sucre té conseqüències per la salut com l’obesitat (amb un creixement molt preocupant de l’obesitat infantil), així com la diabetis i les malalties cardiovasculars.
La campanya “Sucre et deixo” te per objectiu conscienciar sobre la importància de seguir uns hàbits alimentaris saludables i evitar el consum de sucres afegits.
Aprofitem l’avinentesa de que degut a la situació de pandèmia actual, no es possible fer servir la sucrera al menjador i s’ha deixat de servir sucre per als iogurts (donant l’opció de fruita) per iniciar aquesta campanya de conscienciació que també s’està treballant a l’aula i us informem perquè en
pugueu parlar també a casa amb els vostres fills i filles.
Distintiu Slow Food KM0
Celebrem que el proppassat dilluns 2 de març es va fer entrega a Ecoarrels del distintiu Slow Food Km0 per la gestió dels menjadors escolars, convertint-los en la segona empresa de tot l’Estat en obtenir aquest guardó.
Exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA
Us convidem a visitar l’exposició MENJA, ACTUA, IMPACTA. Una exposició per una alimentació sostenible i saludable on podreu fer un viatge de descoberta del gran impacte que el sistema alimentari actual té sobre la salut de les persones i del planeta. L’exposició l’organitza Fundesplai amb la intenció de promoure un demà més saludable, just i sostenible.
Per més informació: https://menjaactuaimpacta.org
Enllaços interessants:
- FAROS (Sant Joan de Déu)
- etselquemenges.cat
- Fullet dels petits canvis per menjar millor
- Guia de consum de sucre en la infància i l’adolescència
El Ministeri de Consum i la farmacèutica i nutricionista Boticaria Garcia han elaborat una guia juntament amb la xef María José San Román, galardonada amb una estrella Michelín, i la periodista Arantxa Castaño. Es va presentar el passat 10 de novembre i es titula “Comida rápida, barata y saludable”. Des de la Vocalia d’Alimentació creiem que ens pot ajudar com a inspiració per a nous plats, plats vegetarians o tastets.
Aquí podreu descarregar-vos les receptes.
Vocalia d'arts
Llenguatge musical i instrument
Des de la Vocalia d’Arts impulsem projectes amb l’objectiu que les arts estiguin presents a l’escola en les diferents etapes de creixement, alhora que promovem activitats cultural durant el temps d’oci familiar. Actualment hi ha dos projectes en actiu:
1) Tardes de música: una activitat amb més de 10 anys de trajectòria que reuneix alumnes de les escoles Costa i Llobera, Tàber i Dolors Monserdà-Santapau on s’ofereixen classes de música des de P3 fins a ESO, amb una proposta pedagògica ideada per garantir una formació musical completa i de qualitat de la mà de músics professionals.
2) Agenda trimestral d’Imperdibles amb recomanacions culturals. Cada trimestre publiquem digitalment activitats culturals per a realitzar al barri de Sarrià, a la ciutat o als voltants de Barcelona amb una selecció de propostes multidisciplinars. Llibres, cinema, teatre, concerts, exposicions, circ, dansa… troba el teu imperdible! I fem destacat especial en aquelles activitats on hi ha presents persones de la comunitat de l’escola on descobrireu que som culturalment inquiets!
Si et ve de gust formar part d’aquesta vocalia, aportant noves propostes o et vols incorporar als projectes ja existents, només cal que ens escriguis a vocalia.arts@costaillobera.cat
🧷 Consulta els imperdibles de febrer i març 2022
9F953746-DFC3-48A2-AB74-26B7DB26BE4EVocalia d'esports
Contacte: vocalia.esports@costaillobera.cat
- Dossier activitats esportives – curs 21-22
Vocalia d'economia
El nostre Institut Escola acull més de 850 nenes i nens des dels 3 anys fins als 18. A més de comptar amb menjador propi, ofereix un gran ventall d’extraescolars adaptades a les diferents edats, la feina que hi ha darrere de la gestió diària de tot plegat l’entoma, en una bona part, el personal administratiu i comptable que l’AFA té contractat. Però, sense l’ajut generós de les Vocalies no ens en sortiríem. Una d’elles, és la Vocalia d’economia.
La Vocalia d’economia la formen aquelles mares i pares que pels seus coneixements es veuen capacitats d’assessorar a la Junta de l’AFA i establir criteris de caire econòmic i, a vegades, legal per prendre les decisions més beneficioses per a les famílies i per al conjunt de l’Escola.
La Vocalia d’economia es pot reunir periòdicament o per abordar temes puntuals. A aquestes reunions, a més dels altres membres, hi ha d’assistir el tresorer/a i el president/a de l’AFA. També es compta amb el suport d’un membre de l’equip directiu de l’escola, el secretari/a del centre.
Els membres acostumen a ser economistes o advocats, o altres professionals amb coneixements de gestió, entre els quals hi ha extresorers/es de l’AFA, que ajuden amb les seves experiències.
La Vocalia aborda decisions sobre les línies d’actuació de caràcter econòmic que ha d’endegar l’AFA, així com consultes concretes o temes en què la Junta pugui demanar el seu assessorament. També mira d’afrontar de la manera més constructiva els possibles casos, estudiats un a un, d’impagament de les quotes de l’AFA.
Com a suport a la figura del tresorer, la Vocalia vetlla pels recursos de l’AFA i intenta que siguin destinats correctament, seguint les indicacions de l’equip directiu, perquè els nostres fills i filles siguin atesos el millor possible, segons les necessitats.
La Vocalia té cura de defensar que les gestions econòmiques siguin correctes i també que no es perdi el principi de legalitat i equitat.
Vocalia d'entorn escola
Vocalia sorgida inicialment del grup impulsor de famílies del projecte Escola Nova 21. Pretén ser una eina més en el procés d’acostar la comunitat educativa (famílies-alumnes-docents) a l’entorn en què viu acompanyant l’escola en la voluntat de transformar l’entorn per a millorar-lo i en la voluntat d’educar d’una manera més vivencial.
Al curs 2019/2020 vam engegar la “Bossa de Recursos Pràctics. Connectant l’escola amb l’entorn.” a través d’un qüestionari que es va fer arribar a totes les famílies, amb l’objectiu de que els docents que ho considerin necessari hi trobin recolzament (ja sigui en forma de coneixements, habilitats, espais, materials, etc.) i puguin demanar, d’una manera àgil, la col·laboració puntual dels inscrits.
A causa de la situació actual derivada de la COVID aquest curs 2020/2021 no hem fet difusió del projecte ja que hem pensat que no era el moment oportú si bé el projecte encara és vigent i pot ser d’utilitat.
Per accedir i participar en el projecte podeu clicar a l’enllaç següent que us portarà fins al qüestionari https://forms.gle/sPrwLb9L2ku97Z2Z8
El curs 2020/2021 hem assumit també la tasca de donar suport a l’AFA en la coordinació de delegats de curs.
Actualment els components de la vocalia som Míriam Ros, David Sierra i Gisela Funalleras.
Per dubtes i/o suggeriments, o si voleu formar part de la vocalia, ens trobareu a: vocalia.escola-entorn@costaillobera.cat
Vocalia Escola-Entorn. Eduquem entre tots!
Vocalia fem salut
Contacte: vocalia.femsalut@costaillobera.cat
Des de la Vocalia Fem Salut fem xerrades, actes, conferències, etc. sobre temes relacionats amb la salut dels nostres infants i joves.
Xerrades:
No us perdeu les sessions de l’afectivitat i la sexualitat a la infància i l’adolescència.
Típtic de xerrades de l’AFA de Tàber
Presentació de l’informe FAROS i Sant Joan de Deu. Una mirada a la salut mental dels adolescents. 6 de maig a les 18.30h
Informacions d’interès:
Guia per una bona salut bucodental a la infància
Vocalia gegants
Contacte: vocalia.gegants@costaillobera.cat
- Dossier Vocalia Gegants – Act.Tabalers 2020 21:
Dossier Vocalia Gegants-Act. Tabalers 2020 21
La vocalia de Gegants busca amb diferents accions que el Costa i Llobera sigui una escola participativa en el barri i en la cultura popular.
Les activitats que es duen a terme des de la vocalia afavoreixen el sentit de comunitat, són una manera més de cohesionar les famílies, són activitats educatives i donen sentit de pertinença a un grup, així com són font de coneixement de les costums i de la nostra història…
Es pretén :
- – Fer accions per animar a les famílies a ser Geganters i Tabalers i a participar a les activitats que es plantegen.
- – Tenir cura del gegant Pep Costa, Pepa Llobera i dels capgrossos, restaurar el Drac Ramon Esquitxabalcons.
- – Fer sortides regulars en festes de l’escola, del barri,…
- – Aconseguir un grup de grallers que acompanyin el Gegants en les sortides.
- – Disposar d’un grup cada vegada més nombrós de Tabalots, un grup de famílies, on petits i grans assagin periòdicament i que representin l’escola en diferents sortides.
Durant l’any 2020 les sortides i activitats de Geganters i Tabalers no s’han pogut fer pel COVID-19. Esperem poder tornar a celebrar les festes amb totes les famílies ben aviat!
Vocalia d'internacional
Contacte: vocalia.internacional@costaillobera.cat
Missió: Estimular i col·laborar amb la comunitat de l’Escola per aconseguir consolidar i potenciar el sentit internacional dels nois i noies en el seu entorn educatiu.
Visió: Desenvolupar els programes enfocats a millorar un bon nivell de llengua estrangera al final dels cicles escolars, millorant les relacions internacionals de l’escola i potenciant aquelles activitats dirigides a millorar el coneixement de les altres cultures tant pels estudiants com pel quadre docent així com donant suport a les famílies en aquests aspectes.
Vocalia d'estiu
Contacte: vocalia.estiu@costaillobera.cat
Vocalia d’Estiu
Vocalia de la Pineda i més
Contacte: vocalia.pinedaimes@costaillobera.cat
La nova vocalia vol cobrir les necessitats de conservació i millora de l’entorn de la Pineda, així com d’altres espais de l’escola.
L’escola té una Comissió de Jardineria (formada per mestres) que s’encarrega de preparar la Festa de l’Arbre.
També té el Projecte d’Escola Verda (integrada per mestres i alumnes) i està dins del Pla Agenda 21 (que dóna recursos a les escoles per treballar a favor de la sostenibilitat).
A més, compta amb personal que fa el manteniment de l’escola; i el servei municipal de Parc i Jardins de l’Ajuntament fa intervencions molt puntuals a la pineda.
La vocalia vol donar suport a totes les àrees ja existents a l’escola. Pretén seguir els suggeriments de l’escola i fer millores a proposta pròpia, sempre amb el vistiplau de l’equip directiu de l’escola i la Junta de l’AMPA…
Volem fer tres trobades l’any:
1) Preparar l’escola-pineda per a l’hivern
2) La Festa de l’Arbre
3) Tancament de l’escola per vacances d’estiu
Cal aprofitar la riquesa humana i les aptituds de les persones que formem part del col·lectiu del Costa per fer les diferents actuacions.
Volem comptar amb la col·laboració de pares i mares que, pels seus oficis o coneixements, puguin i vulguin ajudar.
Vocalia d'extraescolars
Comissió de gènere
Contacte: comissio.genere@costaillobera.
-
•Educació en igualtat
•Educació en perspectiva de gènere, des d’un enfocament interseccional
•Foment de l’esperit crític entorn dels estereotips i rols de gènere
•Promoure una línia específica de treball entorn de les masculinitats
•Reflexió entorn la diversitat sexual-afectiva i de gènere
•Prevenció de les violències masclistes i LGTB-fòbiques
•Creació d’un entorn facilitador
Vocalia de transports
Contacte: vocalia.transports@costaillobera.cat
El curs 2022-23, l’escola Costa i Llobera oferta rutes de matí i rutes de tarda en un servei de transport escolar de les Escoles Tàber, Dolors Monserdà-Santa Pau, Costa i Llobera i Escola Italiana.
Aquí podreu trobar la normativa d’ús del servei d’autocar per al curs vinent.
Inscripció i planificació de rutes
La inscripció al servei d’autocar té lloc als mesos de juny i juliol. Un cop rebudes les sol·licituds, les rutes s’ajusten per intentar donar servei a totes les famílies, tot i que en alguns casos no és possible. Excepcionalment, la inscripció es pot realitzar amb posterioritat a les dates esmentades sempre que hi hagi disponibilitat de places i la sol·licitud s’adapti al disseny final de la ruta escollida.
El disseny final de rutes i parades es du a terme abans de l’inici de curs, i no es modifica durant el curs escolar, excepte casos excepcionals.
Servei
– Servei complet: per a desplaçaments d’anada al matí i desplaçaments de tornada a la tarda, per a tots els dies lectius d’un mes, entre una de les parades definides i l’escola (de dilluns a divendres) i viceversa.
– Mitja ruta: per a desplaçaments d’anada al matí o desplaçaments a la tarda de tornada, per a un ús regular mínim de tres matins o tres tardes a la setmana entre una de les parades definides i l’escola o entre l’escola i una de les parades definides.
Logística
– Ruta matí: els infants comparteixen autocar amb la Scuola Italiana Barcellona, un cop allà els infants de Costa i Llobera agafen una llançadora que els acompanya fins a la porta de l’escola. Un/a monitor/a els entra fins al seu punt de trobada.
– Rutes tarda: un/a monitor/a recull els infants a l’escola i els acompanya fins al punt de recollida dels autocars. Cada infant agafa la ruta corresponent al seu trajecte.
La comunicació amb els monitors de l’Escola i dels autocars és molt fluida mitjançant grup de whatsapp o llistes de distribució.
Preus del servei curs 2022-23
L’import mensual, per usuari i segons el tipus de servei contractat, que les famílies usuàries hauran d’abonar (IVA inclòs) és de:
1. Servei Complet: 1250€/any
(Pagament anual, 5% de descompte)
S’aplicaran els següents descomptes quan tots els germans utilitzin el Servei Complet:
– 990 €/any, el segon germà.
– 740 €/any, el tercer germà.
– 0 €/any, el quart germà o més, gratis.
2. Mitja Ruta: 970 €/any.
(Pagament anual, 5% de descompte)
S’aplicaran els següents descomptes quan tots els germans utilitzin el Servei Complet:
– 800 €/mes, el segon germà.
– 620 €/mes, el tercer germà.
– 0 €/mes, el quart germà o més, gratis.
Les tarifes poden variar d’un any a l’altre.
Atès que a Costa i Llobera el dilluns l’horari escolar s’inicia a les 9.00h, aquest dia els infants faran ús del servei d’acollida (al preu del servei de ruta, cal afegir-hi 4 €/mes en concepte d’acollida).
– Formulari de Gestió Habitual del Servei. Transport Escolar
– Formulari d’incidències, dubtes i propostes de millora. Transport Escolar
Des de l’AFA us animem a fer ús d’aquest servei, en la mesura del possible, per tal de reduir l’accés a l’escola amb el vehicle privat, descongestionar el trànsit a l’entorn escolar i afavorir un camí escolar més saludable.
Per qualsevol aclariment us podeu adreçar al correu de la vocalia de transports: vocalia.transports@costaillobera.com
Vocalia de radio
Contacte: vocalia.radio@costaillobera.cat
Dossier d’activitats de radio 2022-23
Vocalia de socialització
Contacte: vocalia.socialitzacio@costaillobera.cat
L’ Institut Escola Costa i Llobera té implementat un projecte de Socialització que va néixer fa uns anys amb uns propòsits determinats:
-Reduir significativament la despesa familiar en concepte de llibres de text, material didàctic i elements específics usats en festes escolars tal com bastoners, picarols, xanques, etc
-Implementar una manera de fer en l’educació dels nens que impliqui valors com el de compartir, el respecte del bé comú i la cura dels elements que hem rebut i hem de traspassar a les properes generacions.
-Fomentar la cultura del reciclatge i la reutilització de recursos com a Escola Verda que som, amb un consum racional i sostenible.
I tot això amb la implicació i col·laboració tant de l’escola com de mestres i famílies que formem com a comunitat.