Els colors del bosc

Els nens i nenes de tercer hem passat el dia a Riells, al Parc Natural del Montseny. Hem descobert curiositats sobre la flora i fauna tot percebent els sentits.

Fent camí pel bosc vam descobrir alguns dels animals que hi habiten: gats salvatges, porcs senglars, eriçons, ratolins, guineus i musaranyes tan petites com una moneda de 5 cèntims! Però, si hi ha un animal especial al massís és el tritó del Montseny. Només se’l pot trobar al Parc Natural, i és tan delicat que està en perill d’extinció.

A més a més, vam poder veure com són els xiprers, els pins, les alzines, els roures i uns castanyers centenaris.

També vam aprendre com les persones, coneixent el bosc, n’utilitzem els fruits de manera responsable. Per exemple, ens van explicar que l’escorça de l’alzina surera l’aïlla del foc (com si fos un abric de bomber), i que com sabem que els focs dels boscos mediterranis són molt ràpids i no solen arribar al sotabosc, és precisament aquella la zona que en retirem per fer tot d’objectes útils pel nostre dia a dia.

PERCEBEM AMB ELS SENTITS

Tacte

Molsa, escorça i plantes que ja hi eren a l’època dels dinosaures. Humitat, terra tou, fulles seques i punxes protectores.

Vista

Xiprers que t’avisen d’un refugi, fulles que caduquen, bolets i gal.les de roure que amaguen la posta d’una petita vespa.

Olfacte

Veieu les restes que ens vam trobar pel camí? Mireu el full de registre i endevineu de quin animal són. Psst! Us donem una pista: No feia olor dolça!

Oïda i gust

De l’oïda i el gust no us hem pogut incloure fotos, però us podem dir que vam escoltar mallerengues, pit-rojos i un gaig fent vigilància al bosc.

Per acabar amb la sortida vam compartir el dinar en rotllana a una prada assolellada, que feia una mica de fred!

Heu vist quins reculls van fer els nens i nenes de tornada? Quins/es artistes!

A l’escola tot just ara hem acabat les conferències que hem preparat per grups d’experts i expertes sobre els sentits, i aquesta sortida ha sigut una oportunitat fantàstica per encetar la segona part del projecte. Us mantindrem informats!